İyilik İçin Sanat Derneği

417. Sanat Buluşması

417.Sanat buluşmamızda Tarihi Tokatlıyan Han’da yer alan sanatçıları ziyaret etmeye devam ediyoruz. Vakıf seçimleri ile beraber belki de ismini en çok duyduğumuz yerlerden birisidir Tokatlıyan Han. Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne ait olan yapı geçmişten günümüze kadar gündemde kalmayı başarmış zamanının en ünlü yapılarındandır. Tokatlıyan’ın hikayesi Kapalıçarşı’da lokantacılık yapan Tokat’tan İstanbul’a göç etmiş Mıgırdıç Tokatlıyan ile başlar. 5 Haziran 1870 yılında Beyoğlu’nda çıkan yangın sonucu, aralarında mülkiyeti Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne ait Şark Tiyatrosu’nun da bulunduğu birçok yapı hasar görerek yıkılmıştır. Kilise yönetimi yangında zarar gören mülklerin onarımı ve yeniden yapılması için bir komisyon kurmuştur. Komisyon yanan tiyatronun yerine kiliseye gelir getirmesi için tekrardan tiyatro binası yapma girişiminde bulunmuş ve Mimar Hovsep Aznavur’un öncülügünde altı ay gibi kısa bir sürede bitirilerek 1883’te görkemli bir balo ile hizmete açılmıştır. Maalesef bu tiyatro da 1892 yılındaki yangında yanar. Kapalıçarşı’da lokantacılık yaparak ünlenen Mıgırdıç Tokatlıyan bir teklifle kilise yönetimine başvurarak yanan bu yapının yerine lokanta yapmak istediğini belirtir ve bu teklifi kilise yönetimi tarafından kabul edilir. Avrupa usulü hizmet verme sloganıyla yola çıkan Tokatlıyan, bu alana Cafe Restaurant de Paris isimli büyük bir işletme açmıştır. Bu işletmenin adı bir süre sonra Cafe Restaurant Splendid olarak değişmiştir. İşlerini ilerletmek isteyen Mıgırdıç Tokatlıyan işlettiği kafenin üzerine bir otel yapmak için Üç Horan Ermeni Kilisesi ile anlaşarak 1897’de ilk önce Hotel Splendide adıyla anılacak oteli açmıştır. Her ne kadar bu mekan Hotel Splendide ismiyle açılmış olsa da kısa süre sonra adı Hotel M. Tokatlıyan olarak değişmiştir.

Kısa sürede konumu itibariyle İstanbul’un en ünlü mekanlarından birisi olur Tokatlıyan Oteli. Zamanının alışveriş merkezi olan Beyoğlu (Grand Rue de Pera) üzerinde bulunması, otelin caddeden gelip geçenlerin rahatça görülebildiği seyirli bir lokalinin olması ve İstanbul’un canlı merkezlerine gidiş gelişin kolay olması da otelin başka önemli artıları arasında yer almıştır. Bütün bunlara ek olarak, Mıgırdıç Tokatlıyan’ın müşterileriyle otelde, lokantada ve kafede bizzat ilgilenmesi de otelin tercih edilmesinde önemli bir etken olmuştur.

Tokatlıyan Han içerisinde atölyeleri bulunan sanatçılardan bu hafta Songül Canerik (Ressam), Ahmet Merey (Ressam ve Koleksiyoner), Gülhan (Sanat İşçisi), Serap İskender (Ressam), Sonat Çavuşoğlu (Heykeltıraş), Sonat Çavuşoğlu (Heykeltıraş), Semra Çelik (Ressam), Beyza Gökay (Ressam), Belgin Şahin (Seramik Sanatçısı), Sibel Tarhan Kasapoğlu (Ressam), Vasıf Pehlivanoğlu (Ressam)’nu ziyaret edeceğiz.

8 Ağustos Salı
13.00-14.00

Adres: https://maps.app.goo.gl/dXYijE5svLYwxtrA7?g_st=ic

0 Comments