İyilik İçin Sanat Derneği

Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar Projesi

GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ İÇİN

KADIN VE ÇOCUK DOSTU ALANLAR PROJESİ

İyilik İçin Sanat Derneği olarak Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 şehirde yıkıma yol açan depremden etkilenen kadın ve çocuklara yardım eli uzatmaya devam ediyoruz. Depremin ardından bölgede kurulan çadır kentlerde birçok sorumluluğu üstlenen kadınlar ile sosyal aktivitelerde bulunmaya ihtiyaç duyan çocukların toplumsallaşmasına olanak sağlayacak alanları kapsayan “Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar” projesini hayata geçirdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletmiş olduğumuz talebimizin ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçerek Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hatay’da 1.200 kişinin yaşadığı Mavi Çadır Kent’te geliştirdiğimiz proje ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Psikiyatrist Dr. Rahşan Düren ile Sosyolog ve Eğitmen Aslı Sağal’ın danışmanlığında oluşturduğumuz projeyi hayata geçirmeden önce deprem bölgelerinde ikamet eden pek çok sanatçımız, belediyeler ve gönüllü inisiyatiflerle yaptığımız istişareler sonucunda bölgedeki ihtiyaçları tespit ederek çalışmalarımıza başladık. İlk etapta çadır kentin genel kurulumunu ve yerleşim sürecini bekledik. Bu süreçte Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışanları ve alandaki psikososyal görevlilerle sürekli iletişimde olarak çadır kentteki kadınlar ve çocuklar için ihtiyaç haritalarını belirledik.

Güvenlik duygusunun birinci adımı barınak, gıda ve genel düzenin yerleşmesidir. Depremin ardından kurulan çadır kentlerde ve geçici barınma alanlarında kadın ve çocukların güvenlikleri, ruhsal durumları, barınma ve hijyen sorunları üst sıralarda yer almaktadır. Çocuk, hasta ve yaşlı bakımı dâhil birçok sorumluluğu üstlenen kadınların sosyalleşebilecekleri, birlikte etkinliklerde bulunacakları, mahremiyet elde edebilecekleri, bebekleriyle ilgilenebilecekleri, dinlenebilecekleri bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Okul öncesi çağını aşmış çocuklar için de sosyal bir toplanma ve etkinlik merkezi elzemdir. Sosyal etkinlikler, sanat ve oyun, yaşanılan ağır travmaları iyileştirmeye yarayan en temel stratejilerdendir. Bu etkinliklerin sürekliliğinin fiziksel bir alanda sağlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda projenin destekçisi Dinamik Yatırım sayesinde kurulan kadın ve çocuk dostu alanlarda çadırların yanı sıra sohbet mekânları, çamaşır odaları, açık mutfaklar, kıyafet değişim kabinleri ve aktivite alanları oluşturduk.

 

KADIN VE ÇOCUK DOSTU ALANLAR PROJESİ DANIŞMA KURULU

RAHŞAN DÜREN, PSİKİYATRİST

ASLI SAĞAL, SOSYOLOG & EĞİTMEN

 

NE YAPIYORUZ

Temel ihtiyaçların giderilmesinden sonra, travmadan etkilenen kadınların ve özellikle 6-15 yaş arası çocukların yeniden bütünlüklerinin sağlanması ve dayanıklılıklarının artırılması amacıyla etkinlikler ve kulüpler kurulur ve düzenlenir.

Bu etkinlik ve kulüplerdeki aktiviteler aracılığıyla şu alanlarda gelişim sağlanmasını hedefliyoruz:

1. Otonominin yeniden aktive olması

2. Kendini tanımak

3. Mental olarak güçlenme

4. Bilinçlenme

5. Hayata yeniden adapte olma

6. Kendini gerçekleştirme

 

KAZANIMLAR

Varolan koşullara ve olanaklara göre oluşturduğumuz programı, çocuk ve gençlerin başbaşa, karşılıklı destek içeren oyun ve aktivitelerle, farkındalıklarını yükseltecek yaratıcı ve sanatsal etkinliklerle formülize ettik. Özel olarak eğitilmiş yürütücüler eşliğinde düzenlediğimiz bu aktiviteleri ve programımızı aşağıdaki maddelere göre oluşturduk:

 

1. Özdeğer bilinciyle katılım becerilerinin gelişmesini

2. Olumlu dayanışma ve sosyal saygıyı merkeze koyan ilişkilerin düzenlenmesini

3. Bireysel yetenek ve öz farkındalığın geliştirilerek günlük hayata yeniden adapte olurken bir gelecek düşleyecek şekilde içsel dünyanın zenginleşmesini ve güçlendirilmesini

4. Empati, eşitlik, aidiyet, anlamlandırma gibi kavramların yeniden oturmasını

5. Yaratıcı problem çözümü, olumlu stratejiler kurma, kuralların gözetilmesi gibi bilişsel alanların gelişmesini

 

KADIN DOSTU ALANIN GENEL İHTİYAÇLARI
Altyapısı tamamlanmış, yer izolasyonu ve ısıtmaya uygun özelliklere sahip bölmeli çadır
Emzirme alanı
Çamaşır ve kurutma ekipmanları ile çamaşırhane çadırı
Aktivite ve sosyal alan
Hijyen ve bakım malzemeleri

 

ÇOCUK DOSTU ALANIN GENEL İHTİYAÇLARI
Altyapısı tamamlanmış, yer izolasyonu ve ısıtmaya uygun özelliklere sahip bölmeli çadır
Oyuncaklar
Sanat ve oyun ekipmanları
Aktivite masaları ve sandalyeleri
Oyun ve saklama alanları

 

BİZE NASIL DESTEK OLURSUNUZ

İyilik İçin Sanat Derneği olarak, desteğe ihtiyacı bulunan insanlarla bağ kurmanın önemini bilerek ve süreklilik sağlama niyetiyle uygun adımlar atmaya devam etmek istiyoruz.

Sizler de afetzede vatandaşlarımıza destek olmak istiyorsanız, Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar projesinin tüm tefrişatını üstlenebilir ya da ihtiyaç listelerinde yer alan ürünlerin tedarik edilmesi konusunda nakit ya da ayni yardım yapabilirsiniz.

Projede yer almak için info@iyilikicinsanat.org adresine e-posta gönderebilir veya +90 553 168 72 00 numaralı telefonu arayarak bize ulaşabilirsiniz.