İyilik İçin Sanat Derneği

416. Sanat Buluşması

  1. Sanat buluşmamızda Tarihi Tokatlıyan Han’ı ziyaret ediyoruz. 2022 yılında ilk olarak sanatçı Gülhan, arkasından fotoğraf sanatçısı Aramis Kalay, ressam Resul Aytemür ve ardından birbirinden tamamen bağımsız ve habersiz Tokatlıyan Han’da atölye açmaya başlayan sanatçılar, adeta bir sanat merkezi oluşturmaya başladı. Şu anda Tokatlıyan Han’ın ikinci katında sanatçılar Resul Aytemur (Ressam), Aramis Kalay (Fotoğraf Sanatçısı), Gülhan (Sanat İşçisi), Serap İskender (Ressam), Sonat Çavuşoğlu (Heykeltıraş), Joel Menemşe (Ressam), Songül Canerik (Ressam), Ahmet Merey (Ressam ve Koleksiyoner) Nihal Mavigök Sungur (Ressam), Özge Akdeniz (Ressam), Semra Çelik (Ressam), Beyza Gökay (Ressam), Belgin Şahin (Seramik Sanatçısı), Demet Yalçınkaya (Ressam),
    Zeliha Demirel (Ressam), Aylin Pakova (Mimar – Seramik Sanatçısı), Sibel Tarhan Kasapoğlu (Ressam), Vasıf Pehlivanoğlu (Ressam), Ataman Oğuz (Ressam)’un atölyeleri, Küratör-Bağımsız Araştırmacı Eda Yiğit’in ve Masis Kürkçügil (Yazar)’in yazıhanesi bulunuyor. Ayrıca Uluslararası sanat eleştirmenleri derneği (AICA)’de ikinci katta yer alıyor.

Özellikle bir sanat merkezi kuralım amacı taşımadan, tamamen tesadüfen bir araya gelen sanatçılar, geçmişi 1887 yılına kadar uzanan tarihi hana, sanat ile yeniden hayat veriyorlar. Han’ın ikinci katının gri-beyaz koridorlarındaki gri kapıları araladığınızda, tıpkı Alice Harikalar Diyar’ındaki gibi bir hissiyatla, büyülü yolculuklara çıkacağınız sanatçı atölyelerine ulaşıyorsunuz. Boyaya bulanmış fırça kümeleri, spatulalar, duvarlara asılmış tuvaller, etrafa saçılmış desenler, eskizler ve tabii ki sanatçıların birbirinden özel sanat eserlerinin güzelliğini kelimelerle anlatmak imkansız. Keskin yağlıboya ve tiner kokusunu içinize çekmeden bu atölyelerin büyüsünü hissetmeniz pek mümkün değil.

Atölyeler arası insan ilişkileri ise kıskandıracak nitelikte. Eskilerin özlediğimiz apartman komşuluğunu anımsatan bu entelektüel sanatçı komşular, derin sanat sohbetlerinin yanı sıra çay-kahve molalarını da keyifle paylaşıyorlar. Buradaki ortam bir zamanlar Narmanlı Han’daki sanatçı dostluklarını da hatırlatıyor. Bir dönem Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşamış ve çalışmışlardır. Beş ressam tarafından kurulan D Grubu ilk sergisini 1933 yılında Narmanlı Yurdu’nun altındaki Mimoza şapkacısında açmıştır. Evet, Tokatlıyan Han’da da sergiler açılması planlanıyor.

Tıpkı Beyoğlu’ndaki birçok kahve ve pastanenin geçmişinde olduğu gibi Tokatlıyan Han’ın tarihine de baktığımızda sanatçıların gözde mekanlarından olduğunu görüyoruz. Bir zamanlar Yakup Kadri, Yahya Kemal, Şahabettin Süleyman, Halit Fahri, Abdülhak Şinasi, Refik Halit gibi önemli isimler akşam yemeği için Tokatlıyan Oteli’nde buluşurlar. Abdülhak Hamit’in “Finten” (1916) manzum piyesinin yayınlanması onuruna Tokatlıyan Otel’de bir çay düzenlenir ve bu davete Şehzade Abdülmecid de katılır. Tokatlıyan Otel, Cumhuriyet dönemimde de sanatçıları ve edebiyatçıları misafir etmeye devam eder. Mustafa Şekip Tunç, Fikret Akdora, Sabri Berkel burayı tercih eden isimlerden bazılarıdır.

1 Ağustos Salı
13.00-14.00

Adres: https://maps.app.goo.gl/dXYijE5svLYwxtrA7?g_st=ic

0 Comments