İyilik İçin Sanat Derneği

Magnum Opus Sanat Platformu Katılımcıları, Ressam Yeşim Akdeniz‘İn Atölyesini Ziyaret Etti

‘’Magnum Opus Sanat Buluşmaları”nın 48. haftasında, ressam Yeşim Akdeniz’in  Elmadağ’daki atölyesi ziyaret edildi.  Sürreel tablolarında objelere gizemli anlamlar yükleyen Yeşim Akdeniz’in en büyük hazzı, çalışmalarıyla insanların hayatlarına dokunuyor olması.

Magnum Opus Sanat Platformu’nun kurucusu Selin Bozkurt’un ev sahipliğinde, her hafta gerçekleştirilen ‘’Magnum Opus Sanat Buluşmaları”nda bu hafta; ulusal ve uluslararası sergilerde yer almış, Deutsche Bank, Fries Museum, De Ateiler gibi kurumsal koleksiyonlarda da eserleri yer bulan  Yeşim Akdeniz’in Elmadağ’da bulunan atölyesi ziyaret edildi.

Yeşim Akdeniz, tuvallerindeki hayali manzaralar ve iç mekan betimlemeleriyle karşı karşıya bırakırken, eserleri Pier Paolo Pasolini filmlerinden fırlamış figürlerle George Ivanovich Gurdjieff’in öğretilerinden ilham alan yapılara ve sıradan ev eşyalarına kadar değişik öğeler birlikte var olarak, ilk bakışta kendini açık etmeyen anlatılardan oluşur. Akdeniz, resimlerinde gerçeği betimlemez; diğer taraftan doğrusal bir anlatı da kurgulamaz. Bunun yerine farklı unsurları, birer film karesini veya teatral bir sahne düzenini andıran şekilde bir araya getirir.

Akdeniz’in resimlerinde mekanın görüntüsünü deforme ederek kullanması, konularını orijinal bağlamlarından soyutlayarak ele alması, genellikle pürüzsüz ve yalın yüzeyler yaratması, İtalyan proto-sürrealist ressam Giorgio de Chirico’nun tutumunu çağrıştırır. Sanatçının temaları, çağdaş kültürle bağlantılar oluşturarak yan yana dizilen sembol ve referanslara dönüşür.

Kompozisyonlarını çarpıcı bir görselliğe ulaşmayı hedefleyerek kurgulayan Akdeniz’in tek tek resimlerinde ve birbirine temel bir konsept çerçevesinde bağlı olan resim serilerinde, analiz önemli bir yer tutar. Normal şartlar altında birbiriyle herhangi bir ilişkisi olmayan unsurları derleyerek yarattığı bağlar ve çağrışımlarla, izleyici için algının tıkandığı, belleğinse zorlandığı durumlar ortaya koyar.

Sanatçının başlıca sergileri arasında The Secret Life Of My Coffee Table (kişisel), Pi Artworks Londra, İngiltere (2015); Muhalifler ve Sempatizanlar (kişisel), Dirimart, İstanbul, Türkiye (2014); Le Peintre de la Modern, Galerie Jochen Hempel, Leipzig, Almanya (2013); Wir Drei, Guggenheim Gallery, Los Angeles, ABD (2013); Signs Taken in Wonder, Museum für Angewandtekunst, Viyana, Avusturya (2013); A Dream Within a Dream (kişisel), PAK Kunstverein, Hamburg, Almanya (2011); ve Confessions of Dangerous Minds, Saatchi Gallery, Londra, İngiltere (2011) bulunmaktadır.

0 Comments