İyilik İçin Sanat Derneği

Magnum Opus Sanat Platformu Katılımcıları, Ressam Tomur Atagök‘ün Atölyesini Ziyaret Etti

‘’Magnum Opus Sanat Buluşmaları”nın 43. haftasında, ressam Tomur Atagök’ün Demirciköy’deki atölyesi ziyaret edildi. Atagök, 1980’lerden bu yana kadın sanatçının sanat ortamında geride kalmışlığına da tepki göstererek, konuşma ve yazılarında kadın sanatçıyı yüceltmiş ve kadın sanatçıları dikkate getiren sergiler düzenlemiştir.

Magnum Opus Sanat Platformu’nun kurucusu Selin Bozkurt’un ev sahipliğinde, her hafta gerçekleştirilen ‘’Magnum Opus Sanat Buluşmaları” bu hafta; 1980’lerden itibaren figür ve soyutu birlikte sanatında kullanırken, özellikle kadın sorunları üzerine odaklanmaya başlayan Tomur Atagök’ün Demirciköy’de bulunan atölyesini ziyaret etti. “Sanatçı Kadın” söylemiyle sanatında yol alan Atagök, metalik yüzeye izleyicinin ve çevrenin yansıyarak sanatla yaşamın birleştiği bir mekan anlayışını vurgulamaya başlamıştır.

Önceleri sanattaki mekanı biçimler arasında bir ilişkiler sorunu olarak ele alırken sanatçı, resimsel çalışmalara ilave olarak, yaşamdan izlerin de bulunduğu eserlerinde, 1990’larda özellikle Anadolu’nun Ana Tanrıçaları’nı günümüz kadınına örnek göstermeyi hedeflemiştir.

İstanbul doğumlu sanatçı Robert Kolej’den mezun olduktan sonra ABD’de BFA ve MA (University of California, Berkeley) dereceleri alarak Türkiye’ye döndü. MSÜ Resim ve Heykel Müzesi Müdür Yardımcılığı görevinden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak üniversitenin Kültür, Basın ve Dış İlişkiler Başkanlığı’nı yaptı, Müzecilik Yüksek Lisans Programını kurdu ve yürüttü.

Sanat ve müzecilik ile ilgili çok sayıda araştırma ve projenin yanı sıra bu alanlarda yazılar yazdı. 2004-06 tarihleri arasında YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin dekanlığını yaptı. Kişisel sergiler gerçekleştirdi, ulusal ve uluslararası sergilere katıldı ve ödüller aldı. Tomur Atagök, 2006 yılındaki emekliliğinden bu yana Demirciköy, Sarıyer, İstanbul’da yaşayıp çalışmaktadır.

0 Comments