İyilik İçin Sanat Derneği

88. SANAT BULUŞMAMIZDA USTA SANATÇI ÖZDEMİR ALTAN’IN ATÖLYESİNİ ZİYARET ETTİK

Türkiye’de sanat ortamının gelişimine katkıda bulunmak, genç sanatçıların eğitimini desteklemek, uluslararası platformlarda Türkiye’nin sanatçılarıyla yer almasını sağlamak amacıyla hiçbir maddi menfaat beklentisi olmayan sanata gönül vermiş kadınların öncülüğünde kurulan İyilik İçin Sanat Derneği 1 Mart 2017 Çarşamba günü 88. sanat buluşmasını gerçekleştirdi.

“İyilik İçin Sanat” felsefesiyle çıktığı yolda sanata ve sanatçıya katkı sağlamak, çağdaş sanatın üretimine ve dolaşımına destek olmak ve genç sanatçılara yeni bir sanat alanı yaratmak amacıyla yerel ve uluslararası projeler üretmek için çalışan İyilik İçin Sanat Derneği üyeleri, sanat buluşmalarının 88. haftasında usta sanatçı Özdemir Altan’ın atölyesini ziyaret etti.

1931 Konya doğumlu olan Özdemir Altan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden Zeki Faik İzer‘in öğrencisi olarak 1956 yılında mezun oldu. Mezun olduğu okula 1962 yılında asistan olarak girdi. Emekli olana kadar akademide sürdürdüğü öğretim üyeliği süresince yüzlerce sanatçı adayı yetiştirdi. 1963 – 1965 yılları arasındaki Paris Bienalleri başta olmak üzere kişisel ve karma sergilere katılarak sanatsal anlamda birçok hareketin öncülüğünü yaptı. Çağdaş, avangard düşünce ve Pop-Art’ı Türkiye’ye ilk getiren sanatçı olmakla kalmadı, çok sayıda sanatçıyı etkiledi. Günümüz sergi düzenlemelerinde sıkça duyduğumuz küratörlük eylemini Hüseyin Avni Lifij Sergisi ile gerçekleştirdi. 1968 yılında başlayan ve TRT İstanbul Radyoevi’nde örnekleri bulunan 24 m² iki adet duvar halısı yaptı.

1988 ile 1992 yılları arasında sanatsal espasın birbirinden farklı mantık, köken, kavram ve yapıların sentezi ile oluştuğunu kanıtlamak amacıyla “Raslantısal Buluşma” yöntemini geliştirdi. Her sanatçının sanatsal yaşamı süresince belli dönemleri olduğu gibi Özdemir Altan’ın da bu dönemlerini Akademiden mezun olması ile başlayıp; günümüze uzanan:

  • Romantik Dönem 1957’den itibaren sekiz yıl,
  • Krallar ve Kraliçeler 1965’ten itibaren bir yıl,
  • Tepegöz ve Sinek Kralı’nın Oğlu 1960’ten itibaren dört yıl,
  • 12 Mart Sonrası1971’den itibaren iki yıl,
  • Gerçekçi Dönem 1972’den itibaren dokuz yıl,
  • Ara dönem 1981’den itibaren üç yıl,
  • Kolaj ve Üç Boyutlular 1984’ten itibaren dört yıl ve 1989yılından bu yana devam eden “Soyağaçları” dönemleri olarak sıralanır.

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir