İyilik İçin Sanat Derneği

80. SANAT BULUŞMASINDA RESSAM ALAETTİN AKSOY‘UN ATÖLYESİNİ ZİYARET ETTİK

İyilik İçin Sanat Derneği üyeleri, her hafta gerçekleştirilen sanat buluşmalarının 80. haftasında, çağdaş Türk resim sanatının başarılı temsilcilerinden insan figürlerine eleştirel bir yaklaşım getiren ressam Alaettin Aksoy’un atölyesini ziyaret etti.

Trabzon’da doğan sanatçı, 1963-1968 yılları arasında IDGS Akademisi Bedri Rahmi Eyuboğlu Atölyesi’nde öğrenim gördü. 1972’de devlet bursu kazanarak gittiği Paris’te 1976’ya değin resim çalışmaları yaptı. 1977’de yurda döndükten sonra IDGS Akademisi Resim Bölümü Litografi Atölyesi’ne araştırma görevlisi olarak girdi. 1966 yılından başlayarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de sergiler açtı. Ayrıca, Fransa ve Sovyetler Birliği’nde karma sergilere katıldı. Aksoy, 1976’da Yılın Genç Sanatçısı ödülünü, 1979’da 13. DYO Sergisi resim özel ödülünü ve İstanbul Sanat Bayramı Çevre Dergisi özel ödülünü, 1980’de 14. DYO Resim Sergisi 1. ödülünü, 1981’de Kültür Bakanlığı Atatürk ve Kurtuluş Savaşı konulu resim 1. ödülünü ve 15. DYO Resim Sergisi 1. ödülünü kazanmıştır.
Resimlerinde geleneksel tutucu görüşlere yöneltilmiş, fantastik öğeler ve kara mizah içeren eleştirel bir tavır yer alan Alaettin Aksoy, 1960’ların son yıllarından başlayarak kendine özgü bir insan figürü tiplemesine yöneldi. İnsan figürlerine eleştirel bir yaklaşımı olan ressamın resimlerinde gerçeğe katılan yüksek dozda fantezi ve kara mizah, plastik değerlerin ön planda tutulduğu anlatımcı bir resim anlayışının oluşmasına yardımcı oldu. Aksoy, 1960 kuşağından Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Gürkan Coşkun’la (Kornet) birlikte insan ve toplum ilişkileri, toplumdaki değer yargıları ve tabular konusunda ortak tavır aldı.
Sanatçı, son yıllarda, figürlerini kapalı mekânlara değil peysaj içine yerleştirmektedir. Bu resimler atölyede yapılan bir çeşit açık hava resmi görünümündedir.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir