İyilik İçin Sanat Derneği

66. SANAT BULUŞMASINDA RESSAM MEHMET GÜLERYÜZ’ÜN ATÖLYESİNDEYDİK

İyilik İçin Sanat Derneği Magnum Opus üyeleri, her hafta gerçekleştirilen sanat buluşmalarının 66. haftasında, eleştirel ve dışavurumcu üslubu ile yarım yüzyıldır Türkiye sanat sahnesinde kendisine özel ve ayrıcalıklı bir yer edinen Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı Mehmet Güleryüz’ün atölyesini ziyaret etti.
1938 yılında doğan, 1960’lı yıllarda Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde eğitim gören, 1970’li yıllarda Paris sanat ortamında gerçekleştirdiği happening’leriyle adından sözettiren, 1980’li yıllardan itibaren tekrar Türkiye sanat sahnesinin güncel dönüşümünde etkin rol üstlenen sanatçı, figür temelli çalışmalarıyla Türkiye’deki sosyo-kültürel ve politik dönüşümün insanlar üzerindeki etkilerini eleştirel ve ironik bir dille dışavuruyor. Güleryüz, aile sevgisi, kadın-erkek ilişkileri, doğa ve canlılar, görsel ve sözel kültürü etkileyen tüm süreçler resimlerinde birer insanlık gerçeği olarak tanımlanıyor. Sanatçı izleyicisini tıpkı kendisi gibi tavır almaya ve yaşanan süreçlerle yüzleşmeye davet eden bir anlayışla sanat üretiyor.
Aktif bir tiyatro oyuncusu olarak sahneye çıkan sanatçının tiyatro ile görsel sanatlar arasında kurduğu yakın bağ, disiplinlerarası yaklaşımın en ilginç örneklerinden birini oluşturuyor.
1988’de İstanbul’da 25 yılı içeren retrospektif sergisini açan sanatçı, 1991-1992 yılları arasında Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği Kurucu Başkanlığı’nı üstlendi. Güleryüz, 1991’de Ankara Sheraton Oteli Atrium için 14 resimden oluşan “Karşı Rüzgar” sergisini gerçekleştirdi. 1992’de Bilkent Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak ders verdi. 1992’de Polat Rönesans Oteli Lobisi için 7 parçadan oluşan resim sergisini gerçekleştirdi. 1985’ten bu yana BİLSAK’ta sanat eğitimi vermektedir.

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir